Jak chutná jaro

Jarní divoké byliny mají velký potenciál posílit imunitu našeho těla, které je po zimě oslabené nedostatkem vitaminů a minerálních látek a naopak zatížené toxiny, kterých jsme se po zimě ještě nestihli zbavit. Divošky (divoké byliny) podporují vylučování žaludečních šťáv. Je proto vhodné využívat toho, co začne růst v našem okolí a díky jarnímu kvítí i zeleným bylinám si doplnit zásoby a podpořit detoxikaci organismu.

V závěru článku je uvedeno 7 aktivit pro děti na ochutnávání jara.

Samozřejmostí by mělo být, že sbíráme byliny v čistém prostředí, kde máme jistotu, že nejsou ovlivněné chemickými látkami – daleko od silnice nebo pole. Dobré je dodržet také vhodnou dobu pro sběr, a to je u většiny kolem poledne za slunečného dne. Sbírané rostliny by měly být suché.

Při přibývajícím měsíci mají byliny více účinnějších látek v nadzemní části (kopřiva tam má v tu dobu více dusičnanů), při ubývajícím měsíci je nejvhodnější doba pro sběr kořene bylin.

Tam, kde se často pohybujeme, roste přesně to, co potřebujeme. To můžeme podpořit i tím, že budeme v zahradě pracovat bez rukavic a chodit bosí. Rostliny jsou důležité nejen tím, co obsahují, ale i tím, co vyzařují. A toto vyzařování se nezničí ani kuchyňskou úpravou.

O síle rostlin v okolí našeho domu píší zajímavě Johanna Paunggerová a Thomas Poppe ve své knize Lunární zahrada. Podle nich se např. v okolí domu objeví nová bylina (nebo plevel, jak je někdy nazýváme), kterou budeme zanedlouho potřebovat k vyléčení nějaké nemoci. Stačí si jen všímat …

Děti je ale třeba od začátku důsledně vést k tomu, že venku najdeme rostliny jedlé, ale i nejedlé, či jedovaté. Je nutné to nastavit tak, že jíme jen to, co bezpečně známe.

Je dobré zavést i pravidlo, že každý jí to, co mu chutná. Naše tělo nejlépe ví, co potřebuje, a skrze naše chutě si o to říká. Já osobně mám v předjaří pravidelně doslova „absťák“ po něčem zeleném na chleba. A když mi neroste venku žádná petržel a ještě ani nerostou jarní „plevele“, prostě si něco musím koupit (petržel nebo bazalku) a jsem schopná nať z celého květináče zkonzumovat na tři krajíce.

Děti je dobré učit chutnat divoké byliny i cokoliv nového co nejdříve. V pozdějším věku už s tím mohou mít problém, ale pokud si na to zvyknou od útlého dětství, berou to jako samozřejmost, a i když v určitém věku přestanou divošky jíst, věřím, že se k tomu zase v dospělosti vrátí.

To je u nás zrovna aktuální. Moje 9letá dcera má teď asi potřebu se ode mě co nejvíce odlišit, aby našla sama sebe, takže vyvrací vše, k čemu byla od malička vedena. Takže zdravou stravu sabotuje.

Naopak 5letý syn si zatím trpělivě trhá kopřivy na čaj ke svačince do školky.

Z bylin využíváme různé části a zde bych vám ráda představila naše favority. Uvádím pouze stručný popis účinků bylin a naše využívání:

Kolem talíře je ptačinec žabinec. Takhle nám po zimě vyrostl ve skleníku.

♥ Kopřiva

„Před bezem smekni, před kopřivou klekni“ praví stará moudrost. Kopřiva je vynikající prostředek k čistění krve. Sbíráme mladou nať (nejlépe do 10 cm a menší) a vždy při ubývajícím měsíci. V této době také pijeme čaj z kopřiv, nejlépe celých 14 dní, potom si dáme 14 dní (při přibývajícím měsíci) pauzu a pak zopakujeme ještě jednou. Kopřivu sbíráme nejdéle do 21. května.

Kopřiva obsahuje mnoho minerálních látek, hlavně hořčík, vápník, draslík, železo, kyselinu křemičitou (pro zdravé vlasy a nehty) a další významné látky. Je proto vhodné konzumovat celou mladou nať, nejen pít kopřivový čaj. Můžeme ji použít např. na špenát, do polévky, do smootie, do nádivky.

♥ Sedmikráska

Sedmikrásky využíváme nejvíce jako ozdobu do polévek, na chleba i do hlavních jídel. Často je zakusujeme samotné přímo na zahradě. Hlavně ty první.

Sedmikráska podporuje odkašlávání a látkovou výměnu v játrech, žlučníku a slezině. Působí protizánětlivě. Zevně je vhodná i na kožní onemocnění. Lze z ní udělat i sirup či tinkturu.

♥ Violka vonná

Violka krásně voní a je u dětí oblíbená i díky své barvě. Léčivá je kvetoucí nať. Usnadňuje vykašlávání a je močopudná a protirevmatická. Čerstvé listy obsahují hodně železa. Při předávkování však způsobuje nevolnost a zvracení. Z květů můžeme připravit sirup proti kašli nebo fialkový olej na zklidnění pokožky po slunění.

Fialkové květy často pojídáme přímo na výletech lesem. Suším je také na zimu na čaj.

♥ Smetanka lékařská

Pampeliška je velmi vhodná bylina pro jarní očistu – čistí krev, odstraňuje škodliviny z těla, podporuje látkovou výměnu a trávení, je močopudná. Vhodná je pro lidi s poruchou ledvin, jater a žlučníku. Snižuje hladinu cukru v krvi u diabetiků. K jarní očistě se nejlépe hodí hořké, a to pampeliška splňuje.

My využíváme celou rostlinu. Z kořene si já vařím čaj. Listy přidávám do jídel, nejčastěji do polévky. V době, kdy pampelišky kvetou se snažím každý den sníst 6 stonků (možno i s květy). Děti je využívají i jako brčka. Z květů dělám bylinkovou vodu k běžnému dennímu pití.

Z květů pampelišky je možné udělat pampeliškový med, kterým v zimě můžeme sladit čaj.

♥ Ptačinec žabinec

Ptačinec má silný detoxikační efekt. Je močopudný. Zevně (např. koupele nebo obklady) se používá při kožních potížích (akné, ekzém, lupénka, mykóza, vyrážka) i při bolestech kloubů a svalů. Je dobrým pomocníkem při kašli.

Nahradí hlávkový salát, dříve se používal jako zelenina. Hodí se do salátů, pomazánek, k masu, do polévky, na krajíc chleba.

♥ Hluchavka bílá a nachová

Má účinek protizánětlivý a uklidňující. Tlumí křeče. Pomáhá při průjmech. My nejvíce využíváme čaj, přičemž čaj z květů je účinnější než čaj z celé natě. Z hluchavky lze také připravit koupel, která pomáhá při hojení ran, popálenin.

Naše děti rády sosají šťávu z čerstvých květů. Květy také sušíme na zimní čaje.

♥ Jitrocel kopinatý

Jitrocel je spolu s tymiánem náš velký pomocník při kašli. Nejčastěji je využíváme právě pro přípravu sirupu pro podporu odkašlávání. Obě dvě byliny jsou protizánětlivé.

Sirup z jitrocele (nebo tymiánu)

Hrst jitrocele dám do malého hrnce (ešusu) a zaliji studenou vodou. Přivedu k varu a nechám minutu povařit. Po vychladnutí nálev sliji a přidám třtinový cukr nebo med, tolik, aby chutnalo dětem. Naliji do skleničky a dám do lednice. Dětem pak dávám asi 6 lžiček denně. Sirup připravuji vždy čerstvý pro okamžitou potřebu. Bylinky je možné si nasušit, ale tymián roste na zahradě i v zimě, pokud není pod sněhem.

♥ Medvědí česnek

Je výborným pomocníkem při jarní očistě. Je dobrým zdrojem antioxidantů a vitaminu C, je považován za přírodní antibiotikum. Pomáhá posilovat imunitu a bojovat proti chřipce, nachlazení, střevním parazitům, ….

Listy je nejlepší sbírat před tím, než začne kvést, ale musíme si být jistí, že se jedná o medvědí česnek a ne o konvalinku vonnou, která je jedovatá. Česnek poznáme podle česnekové vůně promnutého listu. U dětí je nejlepší, máme-li medvědí česnek přímo na zahradě a máme tak jistotu, že ho nezaměníme.

My česnek používáme při vaření, nebo ho zakusujeme syrový k čemukoliv.

Chutnáme jaro s dětmi – aktivity

K ochutnávání jara můžeme přizvat i naše děti a udělat si z toho výbornou zábavu a zároveň u dětí tvořit zrdravé návyky.

Ochutnáváme naší zahradu

Pracovní listy Naše jedlá zahrada

Pracovní list můžeme využít u starších dětí. Společně s nimi procházíme zahradu a ochutnáváme, co je jedlé. Dítě si zaznamenává, co ochutnalo, jakou část rostliny, zda mu chutnalo, jak se dá použít v kuchyni. Může rostlinou i vymalovat okénko s názvem bylinky.

Následovat může tvorba svačinky nebo oběda s tím, co dětem nejvíce chutnalo.

Piknik

Můžeme vyrazit na jarní piknik s chlebem namazaným máslem či pomazánkou a venku v přírodě si ho dozdobit každý podle svého.Buď rozložíme deku na zahradě, nebo vyrazíme s piknikovým košíkem nebo batůžkem na vycházku a zastavíme na místě, kde najdeme více rostlin k zakousnutí. Nebo můžeme už během výletu bylinky sbírat a na nějakém krásném místě, nejlépe dětmi vyhlídnutém, uspořádat piknik a své chleby si dozdobit.

U našich dětí je piknik (a to jakýkoliv) velice oblíbený. Dokáže zpestřit každý výlet a i když vyrážíme ven jenom za účelem pikniku, je to pro děti také velká motivace být venku. Více o tom, proč děti motivovat chodit ven najdete v mém eBooku zdarma 10 proč a 10 jak motivovat děti jít ven aneb Dostatkem přírody ke spokojenosti a zdraví.

Pampelišková brčka

Naše děti od první zeleně netrpělivě vyhlížejí pampelišky, aby si z jejich stonku mohly udělat  brčka. Plastová brčka většinou nekupujeme, takže pampelišková jsou pro ně jedinou variantou. Dávají si je dokonce i do kakaa a někdy je po vypití nápoje zbaští. Nejsou líné si pro ně dojít i ráno před školou a školkou na zahradu. A mají velkou radost, když je můžou dát i nám dospělým do nápoje.

Trhání kopřiv

Trhání kopřiv je pro děti také velká výzva a projev hrdinství. Nějaké to spálení vždycky utrží, ale stále zkoušejí, jak kopřivu nejlépe utrhnout na čaj, aby je nešlehla svým plamenem.

Kopřivě domlouvají a povídají si s ní. Můžou jí např. říci, proč ji potřebují utrhnout, v čem jim má pomoci. Vedeme tak děti i k tomu, že máme trhat jen tolik, kolik potřebujeme. A to nejen u kopřivy. Když budou děti bylince i děkovat za pomoc, učí se vděčnosti a úctě k přírodě.

Spálení kopřivou tedy nebereme jako tragédii, ale jako něco, co nám posiluje zdraví.

Svačinka v režii dětí

Dětem můžeme zadat úkol, ať každému připraví talířek s tím, co si myslí, že dotyčnému nejvíce chutná. Nebo namažeme pro každého člena rodiny krajíc chleba a na ty mají děti přidat pro každého to jeho oblíbené.

Chuťová poznávačka

Dětmi oblíbená aktivita i s jinými ingrediencemi. Děti ochutnají poslepu několik rostlinek a mají poznat, co právě jedly. Pokud už rostlinky běžně jí, můžeme začít rovnou ochutnávat. Pokud jsou nováčci je dobré např. každý den ochutnat dvě rostlinky a pak je zkusit poznat jen podle chuti a postupně přidávat.

Jaro v zimě

Děti mohou pomáhat i se sběrem bylinek na zimu. Můžou si přitom zahrát na včelí medvídky, kteří nosí domů čmeláčí mamince zásoby, stejně jako v pohádce. Po usušení můžeme každému dítku udělat vlastní sáček, kde bude napsán název bylinky a kdo ji pro všechny nasbíral.

Je dobré myslet na to, že pokud chceme děti přivést k tomu, aby se naučily jíst divošky, je dobré, aby u všech aktivit prožívaly kladné emoce. Co je pro ně příjemné, na to budou rády vzpomínat, často i v dospělosti. A také budou příjemné rády opakovat, třeba za rok. Takže platí, že méně je někdy více.

Přejeme vám krásné jaro plné chutí!

A nezapomeňte doplňovat vitamín D :).

autorka e-booku Dětství VENKU>>

Mým darem je tvořit silné zážitky, propojovat tak děti s přírodou i posilovat rodinné vztahy.  Zajímám se o pozitivní vliv venkovního bytí. Pomůžu i Vám a Vašim dětem tyto výhody využít skrze zážitky, které Vás vzájemně propojí a podpoří Vaše zdraví - fyzické i duševní.

Více o mně se dočtete zde>>

Další inspirace ve facebookové skupině Dětství VENKU - Eva Obi Pospíchalová>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.