Jak chutná jaro

Jarní divoké byliny mají velký potenciál posílit imunitu našeho těla, které je po zimě oslabené nedostatkem vitaminů a minerálních látek a naopak zatížené toxiny, kterých jsme se po zimě ještě nestihli zbavit. Divošky (divoké byliny) podporují vylučování žaludečních šťáv. Je proto vhodné využívat toho, co začne růst v našem okolí a díky jarnímu kvítí i zeleným bylinám si doplnit zásoby a podpořit detoxikaci organismu.

V závěru článku je uvedeno 6 aktivit pro děti na ochutnávání jara.

Samozřejmostí by mělo být, že sbíráme byliny v čistém prostředí, kde máme jistotu, že nejsou ovlivněné chemickými látkami – daleko od silnice nebo pole. Dobré je dodržet také vhodnou dobu pro sběr, a to je u většiny kolem poledne za slunečného dne. Sbírané rostliny by měly být suché.

Při přibývajícím měsíci mají byliny více účinějších látek v nadzemní části (kopřiva tam má v tu dobu více dusičnanů), při ubývajícím měsíci je nejvhodnější doba pro sběr kořene bylin.

Tam, kde se často pohybujeme, roste přesně to, co potřebujeme. To můžeme podpořit i tím, že budeme v zahradě pracovat bez rukavic a chodit bosí. Rostiny jsou důležité nejen tím, co obsahují, ale i tím, co vyzařují. A toto vyzařování se nezničí ani kuchyňskou úpravou.

O síle rostlin v okolí našeho domu píší zajímavě Johanna Paunggerová a Thomas Poppe ve své knize Lunární zahrada. Podle nich se např. v okolí domu objeví nová bylina (nebo plevel, jak je někdy nazýváme), kterou budeme zanedlouho potřebovat k vyléčení nějaké nemoci. Stačí si jen všímat …

Děti je ale třeba od začátku důsledně vést k tomu, že venku najdeme rostliny jedlé, ale i nejedlé, či jedovaté. Je nutné to nastavit tak, že jíme jen to, co bezpečně známe.

Je dobré zavést i pravidlo, že každý jí to, co mu chutná. Naše tělo nejlépe ví, co potřebuje, a skrze naše chutě si o to říká. Já osobně mám v předjaří pravidelně doslova „absťák“ po něčem zeleném na chleba. A když mi neroste venku žádná petržel a ještě ani nerostou jarní „plevele“, prostě si něco musím koupit (petržel nebo bazalku) a jsem schopná nať z celého květináče zkonzumovat na tři krajíce.

Děti je dobré učit chutnat divoké byliny i cokoliv nového co nejdříve. V pozdějším věku už s tím mohou mít problém, ale pokud si na to zvyknou od útlého dětství, berou to jako samozřejmost, a i když v určitém věku přestanou divošky jíst, věřím, že se k tomu zase v dospělosti vrátí.

To je u nás zrovna aktuální. Moje 9ti letá dcera má teď asi potřebu se ode mě co nejvíce odlišit, aby našla sama sebe, takže vyvrací vše k čemu byla od malička vedena. Takže zdravou stravu sabotuje.

Naopak 5ti letý syn si zatím trpělivě trhá kopřivy na čaj ke svačince do školky.

Z bylin využíváme různé části a zde bych vám ráda představila naše favority. Uvádím pouze stručný popis účinků bylin a naše využívání:

♥ Kopřiva

„Před bezem smekni, před kopřivou klekni“ praví stará moudrost. Kopřiva je vynikající prostředek k čistění krve. Sbíráme mladou nať (nejlépe do 10 cm a menší) a vždy při ubývajícím měsíci. V této době také pijeme čaj z kopřiv, nejlépe celých 14 dní, potom si dáme 14 dní (při přibývajícím měsíci) pauzu a pak zopakujeme ještě jednou. Kopřivu sbíráme nejdéle do 21. května.

Kopřiva obsahuje mnoho minerálních látek, hlavně hořčík, vápník, draslík, železo, kyselinu křemičitou (pro zdravé vlasy a nehty) a další významné látky. Je proto vhodné konzumovat celou mladou nať, nejen pít kopřivový čaj. Můžeme ji použít např. na špenát, do polévky, do smootie, do nádivky. Nikdy ovšem nejíme kopřivy syrové, což se někde také doporučuje.

♥ Sedmikráska

Sedmikrásky využíváme nejvíce jako ozdobu do polévek, na chleba i do hlavních jídel. Často je zakusujeme samotné přímo na zahradě. Hlavně ty první.

Sedmikráska podporuje odkašlávání a látkovou výměnu v játrech, žlučníku a slezině. Působí protizánětlivě. Zevně je vhodná i na kožní onemocnění. Lze z ní udělat i sirup či tinkturu.

♥ Violka vonná

Violka krásně voní a je u dětí oblíbená i díky své barvě. Léčivá je kvetoucí nať. Usnadňuje vykašlávání a je močopudná a protirevmatická. Čerstvé listy obsahují hodně železa. Při předávkování však způsobuje nevolnost a zvracení. Z květů můžeme připravit sirup proti kašli nebo fialkový olej na zklidnění pokožky po slunění.

Fialkové květy často pojídáme přímo na výletech lesem. Suším je také na zimu na čaj.

♥ Smetanka lékařská

Pampeliška je velmi vhodná bylina pro jarní očistu – čistí krev, odstraňuje škodliviny z těla, podporuje látkovou výměnu a trávení, je močopudná. Vhodná je pro lidi s poruchou ledvin, jater a žlučníku. Snižuje hladinu cukru v krvi u diabetiků. K jarní očistě se nejlépe hodí hořké, a to pampeliška splňuje.

My využíváme celou rostlinu. Z kořene si já vařím čaj. Listy přidávám do jídel, nejčastěji do polévky. V době, kdy pampelišky kvetou se snažíme každý den sníst 3 stonky. Děti je využívají i jako brčka. Z květů dělám bylinkovou vodu k běžnému dennímu pití.

Z květů pampelišky je možné udělat pampeliškový med, kterým v zimě můžeme sladit čaj.

♥ Ptačinec žabinec

Ptačinec má silný detoxikační efekt. Je močopudný. Zevně (např. koupele nebo obklady) se používá při kožních potížích (akné, ekzém, lupénka, mykóza, vyrážka) i při bolestech kloubů a svalů. Je dobrým pomocníkem při kašli.

Nahradí hlávkový salát, dříve se používal jako zelenina. Hodí se do salátů, pomazánek, k masu, do polévky, na krajíc chleba.

♥ Hluchavka bílá a nachová

Má účinek protizánětlivý a uklidňující. Tlumí křeče. Pomáhá při průjmech. My nejvíce využíváme čaj, přičemž čaj z květů je účinější než čaj z celé natě. Z hluchavky lze také připravit koupel, která pomáhá při hojení ran, popálenin.

Naše děti rády sosají šťávu z čerstvých květů. Květy také sušíme na zimní čaje.

♥ Jitrocel kopinatý

Jitrocel je spolu s tymiánem náš velký pomocník při kašli. Nejčastěji je využíváme právě pro přípravu sirupu pro podporu odkašlávání. Obě dvě byliny jsou protizánětlivé.

Sirup z jitrocele (nebo tymiánu)

Hrst jitrocele dám do malého kastolu (ešusu) a zaliji studenou vodou. Přivedu k varu a nechám minutu povařit. Po vychladnutí nálev sliji a přidám třtinový cukr nebo med, tolik, aby chutnalo dětem. Naliji do skleničky a dám do lednice. Dětem pak dávám asi 6 lžiček denně. Sirup připravuji vždy čerstvý pro okamžitou potřebu. Bylinky je možné si nasušit, ale tymián roste na zahradě i v zimě, pokud není pod sněhem.

♥ Medvědí česnek

Je výborným pomocníkem při jarní očistě. Je dobrým zdrojem antioxidantů a vitaminu C, je považován za přírodní antibiotikum. Pomáhá posilovat imunitu a bojovat proti chřipce, nachlazení, střevním parazitům, ….

Listy je nejlepší sbírat před tím, než začne kvést, ale musíme si být jistí, že se jedná o medvědí česnek a ne o konvalinku vonnou, která je jedovatá. Česnek poznáme podle česnekové vůně promnutého listu. U dětí je nejlepší, máme-li medvědí česnek přímo na zahradě a máme tak jistotu, že ho nezaměníme.

My česnek používáme při vaření, nebo ho zakusujeme syrový k čemukoliv.

Chutnáme jaro s dětmi – aktivity

K ochutnávání jara můžeme přizvat i naše děti a udělat si z toho výbornou zábavu a zároveň u dětí tvořit zrdravé návyky.

Piknik

Můžeme vyrazit na jarní piknik s chlebem namazaným máslem či pomazánkou a venku v přírodě si ho dozdobit každý podle svého.Buď rozložíme deku na zahradě, nebo vyrazíme s piknikovým košíkem nebo batůžkem na vycházku a zastavíme na místě, kde najdeme více rostlin k zakousnutí. Nebo můžeme už během výletu bylinky sbírat a na nějakém krásném místě, nejlépe dětmi vyhlídnutém, uspořádat piknik a své chleby si dozdobit.

U našich dětí je piknik (a to jakýkoliv) velice oblíbený. Dokáže zpestřit každý výlet a i když vyrážíme ven jenom za účelem pikniku, je to pro děti také velká motivace být venku. Více o tom, proč děti motivovat chodit ven najdete v mém eBooku zdarma 10 proč a 10 jak motivovat děti jít ven aneb Dostatkem přírody ke spokojenosti a zdraví.

Pampelišková brčka

Naše děti od první zeleně netrpělivě vyhlížejí pampelišky, aby si z jejich stonku mohly udělat  brčka. Plastová brčka většinou nekupujeme, takže pampelišková jsou pro ně jedinou variantou. Dávají si je dokonce i do kakaa a někdy je po vypití nápoje zbaští. Nejsou líné si pro ně dojít i ráno před školou a školkou na zahradu. A mají velkou radost, když je můžou dát i nám dospělým do nápoje.

Trhání kopřiv

Trhání kopřiv je pro děti také velká výzva a projev hrdinství. Nějaké to spálení vždycky utrží, ale stále zkoušejí, jak kopřivu nejlépe utrhnout na čaj, aby je nešlehla svým plamenem.

Kopřivě domlouvají a povídají si s ní. Můžou jí např. říci, proč ji potřebují utrhnout, v čem jim má pomoci. Vedeme tak děti i k tomu, že máme trhat jen tolik, kolik potřebujeme. A to nejen u kopřivy. Když budou děti bylince i děkovat za pomoc, učí se vděčnosti a úctě k přírodě.

Spálení kopřivou tedy nebereme jako tragédii, ale jako něco, co nám posiluje zdraví.

Svačinka v režii dětí

Dětem můžeme zadat úkol, ať každému připraví talířek s tím, co si myslí, že dotyčnému nejvíce chutná. Nebo namažeme pro každého člena rodiny krajíc chleba a na ty mají děti přidat pro každého to jeho oblíbené.

Chuťová poznávačka

Dětmi oblíbená aktivita i s jinými ingrediencemi. Dětem ochutnají poslepu několik rostlinek a mají poznat, co právě jedly. Pokud už děti rostlinky běžně jí, můžeme začít rovnou ochutnávat. Pokud jsou nováčci je dobré např. každý den ochutnat dvě rostlinky a pak je zkusit poznat jen podle chuti a postupně přidávat.

Jaro v zimě

Děti mohou pomáhat i se sběrem bylinek na zimu. Můžou si přitom zahrát na včelí medvíky, kteří nosí domů čmeláčí mamince zásoby, stejně jako v pohádce. Po usušení můžeme každému dítku udělat vlastní sáček, kde bude napsán název bylinky a kdo ji pro všechny nasbíral.

Je dobré myslet na to, že pokud chceme děti přivést k tomu, aby se naučily jíst divošky, je dobré, aby u všech aktivit prožívaly kladné emoce. Co je pro ně příjemné, na to budou rády vzpomínat, často i v dospělosti. A také budou příjemné rády opakovat, třeba za rok. Takže platí, že méně je někdy více.

Přeji vám krásné jaro plné chutí!

Mou vášní jsou mé dvě děti, které mě neustále inspirují a učí. S nimi jsem se více přiblížila přírodě a přirozenému způsobu života. Baví mě inspirovat lidi ke změně postojů k výchově i k životu samotnému. Více o mně se dočtete zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.